Saturday, February 11, 2012

titik emosi, balqis itu satu tingkat

kenapa dikaitkan si padisha begum yang bernama Balqis dalam nota rindu kita, kenapa? sedangkan yang memegang hati si Yussof itu adalah Zulaikha. kenapa diselitkan perihal si Balqis itu.

biarcara ini dipaham dari sudut faham iluminatif, tiap manusia mampu berhakikat akan diri mereka dalam apa jua jenis hakikat. contohnya , "aku adalah kumbang dan kau adalah bunga", "aku adalah bintang malam dan kau adalah bulan yang terang" , "biar aku jadi rumi, dan kau mati sebagai juli" , "aku adalah basikal hijau di pantai, kau adalah puteri yang mengayuhnya" , "kita adalah kopi dan susu , perjalanan itu sudunya" , "aku adalah AKU , dan kamu adalah Muhammad". sudah nampak akan tingkat sesebuah hakikat kekitaan? kau boleh berhakikatkan dirimu itu sebagai apa pun, namun biarlah ianya kedalam bentuk yang agung kerna manusia itu adalah sebaik-baiknya ciptaan. jadi, kenapa diselitkan kisah si Balqis? bila kita mula selak kitabtualama, kita akan lihat, bagaimana seorang raja bernama Sulaiman menerbangkan sebuah istana kaca untuk seorang puteri yang maha, seorang puteri yang hidupnya mewah, yang mana mewahnya tiada tandingan lagi. jadi kenapa dikaitkan kisah si Balqis dengan kisah terpenjaranya si Yussof di sana, kenapa?

yang perlu ditekankan disini ada satu 'titik emosi' dalam satu hakikat kehidupan. manusia itu sentiasa mahukan keindahan, mahu dicampak lambungkan di atas pujian keistimewaan, mahu dibelai puji dan sentiasa mahu gembira-tanpa-duka. sentiasa ada rasa untuk terus merasa, sentiasa ada mahu untuk terus mahu. apabila kita sudah faham akan kisah si Balqis yang mahukan keistimewaan, yang hanya terbeli cinta dengan satu mukjizat yang maha. jadi, aku letakkan sikap 'eager' pada titik emosi mu itu pada hukum hakikat puteri Balqis, yang masih mahukan dunia, yang masih ingin merasa segarnya nafas di udara sana, yang masih mahu ada untuk terus ada. mungkin sampai satu ketika, kau akan sedar siapa dirimu yang ada dalam dirimu. siapa sesiapa. siapa sebenarnya anak mata pena yang melihat dunia. mungkin pasti yang cinta itu tetap ada. suatu hari di suatu ketika, pastinya, kau akan terbangkit semula untuk melihat biasan di balik cerminan mimpi kau sendiri.

nota ini bukan untuk merendahkan, atau untuk menghina. nota ini hanya satu pembiasan-cerah yang didukung dan disimpan sekian lama dalam menemani cinta untuk terus hadir dalam redempsi-mimpi. kita ini sama sahaja, kita ini bukan kita, kita ini DIA.

suatu hari, kekasihnya Zulaikha akan pulang menuruti mimpinya mencari siapa sebenarnya siapa. sebelum berhenti daripada terus menari, ku selitkan satu bait rindu lama buat mu, Sahibatuz-Za-Mani,


ayu.. cantik dan indah..

mungkin, mungkin, dia lupa, dia sudah lupa siapa dirinya,
siapa gadis kedai jagung,
dari pintu ke satu pintu,
dengan senduk dan periuk.

mungkin dia lupa,
ketenangan dia seketika menggauli cinta,
menggauli jagung , garam dan mentega.

-pasang surut air laut-


*sehingga sampai nanti saat bicaranya kita, hadirkan diri mu damai dalam cintaNYA, semoga kau berbahagia di kota-kota di luar sana. terima kasih kerna sudi membaca perjalanan katatu rindu yang membawa kata-kata cinta ke kota bahagia. yang pasti, puisi-kita di pagi-pagi dulu kala, terus buat aku senyum. terima kasih.

No comments: